به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، میزگردی با حضور کارشناسان اقتصادی و بخش کشاورزی در خبرگزاری تسنیم با موضوع «بررسی حذف ارز 4200 تومان کالاهای اساسی» برگزار شد. جواد مختاری کارشناس بخش کشاورزی در این نشست اظهار داشت: بر اساس اعلام دولت یارانه کالاهای اساسی حذف نمیشود بلکه بخشی از این یارانه ها به مصرف کنندگان انتقال داده میشود.
وی افزود: بر این اساس افراد مشمول یارانه میتوانند از طریق کارت های بانکی اختصاص یافته توسط دولت و واریز یارانه به آن، برای خرید کالاهای اساسی اقدام کنند.
این کارشناس بخش کشاورزی ادامه داد: در این طرح قرار است تنها به دهک های پایین جامعه یارانه اختصاص یابد اما باید توجه داشت که پرداخت یارانه نقدی تنها به بخشی از جامعه کار درستی نیست و باید هم به همه افراد این یارانه پرداخت شود، زیرا دولت سازوکار شناسایی دهکهای پایین جامعه را ندارد و ممکن است برخی از افراد مستحق از یارانه محروم شوند و در عوض برخی دیگر که نیازی به یارانه ندارند یارانه بگیرند.
رانت اختصاصی ارز 4200 تومانی
وی تصریح کرد: در حال حاضر روستاییان بخشی از نیاز خود را بر اساس تولیدات خود مصرف میکنند و نیاز کمتری به بهرهگیری از تولیدات صنعتی که مشمول یارانه میشوند، دارند؛ همچنین موضوع واردات نهاده های دامی در واقع رقابت بین واردکنندگان بود که راحت تر میتوانستند ارز 4200 تومانی دریافت کنند که این موضوعات تبدیل به رانتی برای افراد شده بود.
وی اظهار داشت: در صورتی که جامعه هدف نیز به درستی توسط دولت شناسایی شود بن کارت خرید اعطایی به این دسته از افراد ممکن است سر از بازار سیاه در آورد و این افراد به جای مصرف کالاهای اساسی، با فروش آن در بازار آزاد، مبالغ به دست آمده را خرج هزینههای دیگر کنند،کما اینکه در گذشته نیز هنگام پرداخت کوپن این اتفاق روی داد.
مبلغ یارانه باید پویا باشد و متناسب با تورم افزایش یابد
مختاری همچنین با اشاره به اینکه تورم باعث میشود که یارانه پرداختی دولت در سال های آینده از قدرت خرید لازم برخوردار نباشد گفت: برای حفظ قدرت خرید مردم لازم است که مبلغ یارانه های خرید کالاهای اساسی با توجه به تورم موجود در جامعه افزایش یابد تا به سرنوشت یارانه 45 هزار تومانی فعلی دچار نشود.
وی اظهار داشت: با این وجود همه این مشکلات، ارز 4200 تومانی باید حذف شود اما لازمه آن، توجه به ایجاد زیرساخت های لازم و برنامه ریزی های قبلی برای جلوگیری از افزایش قیمتها است.
مختاری همچنین در ادامه صحبتهای خود گفت: درصورتی که به تامین امنیت غذایی و سبد مصرف خانوار توجه نشود دولت باید در آینده هزینه بیشتری برای سلامت جامعه پرداخت کند، بنابراین لازم است که سفره مردم حفظ شود؛ زیرا یارانه ای که دولت میخواهد بپردازد، جبران افزایش هزینه های اعمال شده را نمیکند.
وی اظهار داشت: به نظر میرسد که دولت هنوز برنامه جامعی برای جبران هزینه های سبد خانوار بعد از حذف ارز ترجیحی ندارد، در صورتی که برنامه داشته باشد اما به اطلاع افکار عمومی نرسیده باشد خود مشکلی دیگر است.
مختاری در ادامه صحبتهای خود گفت: اگر یارانه نقدی مناسبی تنها به دهکهای پایین اختصاص یابد، باعث میشود که این دهکها جایشان با دهکهای میانه جابجا شود، بنابراین لازم است که طیف وسیعی از جامعه، از یارانه های ناشی از حذف کالاهای اساسی استفاده کنند.
مختاری در پاسخ به این سوال که راهکار دولت برای جبران کسری بودجه بدون حذف ارز 4200 تومانی کالاهای اساسی و جلوگیری از عرضه پول بدون پشتوانه چیست گفت: شفافیت تراکنشهای مالی اتفاق مبارکی برای اقتصاد کشور است و حتی هزینهها و کسری بودجه دولت را تامین میکند. بر این اساس میتوان مالیات را از قشر پر درآمد گرفت و میان قشر متوسط و پایین جامعه تقسیم کرد.
حذف ارز 4200 تومانی بدون ایجاد زیر ساختها مانند جراحی با تیغ ضدعفونی نشده است
این کارشناس اقتصادی گفت:هر چقدر حذف ارز 4200 تومانی زودتر انجام شود، موثر تر خواهد بود اما تاکید میشود که ضروری است با حذف، سبد کالای مردم آسیب نبیند. برای تحقق این امر لازم است دولت برنامه های کاربردی ارائه دهد تا افزایش هزینههای بعدی را جبران کند، در غیر این صورت مانند تیغ جراحی عمل میکند که ضدعفونی نشده است.
بستن *نام و نام خانوادگی * پست الکترونیک * متن پیام |
«شرکت جهان صادرات سینا» که از سال1366 در زمینه های خدمات فنی و مهندسی واز سال 1395 در بخش صادرات و واردات وفروش محصولات صنایع غذائی، خشکبار، کشاورزی اعم از باغی، زراعی، گلخانه ای، تولیدات دامی ،طیورو آبزیان و...به صورت سفارش ،حضوری وآنلاین فعالیت دارد.
تمامی خدمات و محصولات این سایت، حسب مورد دارای مجوزهای لازم از مراجع مربوطه میباشند و فعالیت های این سایت تابع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران است.